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Does the state of Mississippi recognize Idaho’s Concealed Weapons License?
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Does the state of Mississippi require a reciprocity agreement?
o

S No

Yes

If yes, is a formal agreement, such as a Memorandum of Agreement, required or will a less
formal agreement, such as exchange of letters acknowledging reciprocity of our states’
Concealed Weapons Licenses suffice?

Memorandum of Agreement
Excharge of Letters
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Criminal Law Division, idaho Siate Police
700 S. Stratford Prive, Meridian, ldaho 83642
Telephone: {208) 884-7050, FAX: (208) 884-7228



STATE OF MISSISSIPP!

JIM HOOD
ATTORNEY GENERAL

OPINIONS
DIVISION

August 1, 2014

QOdis Easterling

Director, Firearms ‘Unit

Mississippi Department of Public Safety
Post Office Box 958

Jackson, MS 39205-0958

Re: Recognition of Concealed Weapon Carry Weapons Licenses Issued by
Other States

Attorney General Jim Hood has received your request for an official opinion and
assigned it to me for research and response.

-Facté and Issues Presented

Your letter states that the Mississippi Department of Public Safety ("DPS") recently
received an inquiry from the State of Idaho concerning recognition of that state’s regular
and enhanced carry licenses. You note that Idaho law, unlike Mississippi iaw, allows
applicants that are at least 18 years of age to receive a regular carry permit. [n this
regard, this office notes that recent amendments to Section 45-9-101(13) do allow
applicants who are 18 years of age to obtain a Mississippi concealed cairy license if the
person is a member or veteran of the United States Armed Forces and the applicant
‘holds a valid Mississippi driver’s license with the “Veteran” designation. Under Idaho
law, a holder of an enhanced license must be at least 21 years of age.”

Your letter notes that pursuant to Section 45-93-101(19) the Legislature has authorized
“any person holding a valid unrevoked and unexpired license to carry stun guns,
concealed pistols, or revolvers issued in another state shall have such license
recognized by this state to carry stun guns, concealed pistols or revolvers.” Your letter

! Your letter states that Mississippi law also only allows enhanced licenses to be -

issued to applicants over 21 years old. Qur review of the statutes indicated no restrictions on a
person who is 18 years of age and otherwise eligible for a concealed carry license from being able
to obtain an enhanced carry endorsement under Section 97-37-7(2) to his concealed carry license.
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notes that Section 97-37-7(2) does not contain similar language.
Your precise opinion request states as follows:

Please render an opinion stating whether Mississippi’s recognition of out-
of-state concealed weapons licenses is limited to regular licenses or if it
applies to enhanced licenses as well. Also, please render an opinion
whether Mississippi may recognize an idaho concealed carry license
issued to a person who is under 21 years of age.

Response and Legal Analysis

With regard to your second request concerning whether Mississippi would recognize a
sister state’s concealed carry license issued to a person over 187 but younger than 21, it
is the opinion of this office that the answer is yes. Section 45-9-101(18) specifically
states that anyone holding a “valid unrevoked and unexpired license to carry stun guns,
concealed pistols, or revolvers issued in another state shall have such license
recogmzed by this state o carry stun guns concealed piStO|S or revolvers ! The

3 D ¢ almng ihe
concealedw eapons llcense If‘the li &s vahd un evok’%d ‘and® applles“to the
concealed carry of stun guns, pistols and revolvers, then the license “shall be
recoagpized" in this state. This would apply even if the holder were only 18 years of
age.”

The first part of your question seeks our opinion on whether recognition of out-of-state

: See generally, Section 97-37-13 regarding providing weapons to minors under the

age of 18,

3 Qur opinion could be different if another state allowed permits to be issued to
minors. By statute, Mississippi makes the providing of such a weapon to a minor a crime. Where
accepting another state’s permit would directly violate penal statutes of this state such as
prohibitions against minors having weapons, our opinion would most likely be different. This
issue is not raised by your request and, accordingly, not answered herein. '

4 Mississippi law only allows for the licensed carry of concealed stun guns, pistols

and revolvers. Idaho law, according to the Idaho Attorney General’s webpage allows concealed
license holders to also carry, concealed the following: “[A]ny dirk, dirk knife, bowie knife, dagger,
pistol, revolver or any other deadly or dangerous weapon.” An Idaho concealed license holder in
this State would not be authorized to carry concealed “any bowie knife, dirk knife, butcher knife,
switchblade knife, metallic knuckles, blackjack, shingshot, pistol, revolver, or any rifle with a
barrel of less than sixteen (16} inches in length, or any shotgun with a barrel of less than eighteen
(18) inches in length, machine gun or any fully automatic firearm or deadly weapon, or any
muffler or silencer for any firearm . . .” See Miss. Code Ann. Section 97-37-1 (as amended).
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concealed weapons licenses applies only to regutar concealed licenses or enhanced
licenses as well. Your letter suggests that because Section 45-9-101 contains out-of-
state recognition language and Section 97-37-7(2) does not, out-of-state recognition
should only be given to regular concealed licenses. The premise of your letter appears
to be that there are two distinct Mississippi concealed carry licenses. We do not read
the statute in that manner. In our opinion, all licenses are issued pursuant to Section
45-9-101. Section 97-37-7(2) simply provides that “[a] person licensed under Section
45-9-101" who voluntarily completes an instructional course may carry in additional
places such as courtrooms except during a judicial proceeding, and locations listed in
Section 45-9-101(13). Thus, it is our opinion that all licenses, enhanced and regutar,
are issued pursuant to Section 45-9-101, and the fact that Section 97-37-7 does not
contain language concerning out-of-state recognition does not govern whether this state
will recognize out-of-state licenses.

However, we do not believe that the fact that Mississippi would recognize an
“enhanced" out-of-state permit requires that the designation of the out-of-state license

s “enhanced” controls where that person may carry a weapon while in this State.
Sectlon 45- 9 101(13) states where a concealed Elcense holder cannot carry a concealed

Individuals with out—of—state concealed licenses, of any type are not Ircensed ‘under
Section 45-9-101." For this reason, it is the opinion of this office that out-of-state
concealed license holders are not authorized to carry weapons in those places listed in
Section 45-9-101(13).°

Conclusion

To summarize, it is the opinion of this office that Mississippi law requires the recognition
of a valid, unrevoked out-of-state concealed carry license properly issued to an
individual 18 years or older under the law of another state. Additionally, it is the opinion
of this office that out-of-state concealed license holders are not authorized to carry
weapons in those places listed in Section 45-9-101(13), which is limited to enhanced
license holders licensed under Section 45-9-101 with the enhanced carry rights granted
under Section 97-37-7(2).

If this office can be of further assistance, do not hesitate to contact us.

: Stated otherwise, the carry rights of out-of-state concealed licensed holders are

governed by Mississippi law, not the law of the issuing jurisdiction. As previously noted, Idaho,
as an example, authorizes holders of its enhanced licenses to carry concealed weapons other than
pistols, revolvers or stun guns. An Idaho licensee would not be authorized to carry those other
weapons in Mississippi nor would that person be authorized to carry in those places authorized
only for Mississippi licensees who have completed an instructional course.
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Sincerely,

JIM HOOD, ATTORNEY GENERAL

By: //'

Ricky G. Luke
Assistant Attorney General
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